Srpen 2016

Raclette

3. srpna 2016 v 15:21 | NeFeReT

Raclette


Raclette, alebo po slovensky Raklet, je pokrm, ktorý je typický pre švajčiarsku kuchyňu ako pre nás bryndzové halušky. Ja, ako neuveriteľný milovník syrov, som neodolala a musela som ochutnať.
Mýtus o tom, ako Švajčiari vymysleli túto lahôdku sa tiahne až do 16. storočia. Obyvateľ malej dedinky kvôli nezhodám zapálil dom svojmu susedovi. Ten skladoval v dome obrovské množstvo vyzretých syrov. Ako sa syry začali topiť po dedine sa rozľahla neuveriteľná vôňa, ktorá prilákala ostatných. Tí zistili, že tavený syr má výbornú chuť a onedlho sa stal uznávanou špecialitou.
Či je príbeh pravdivý, alebo nie, na tom v dnešnej dobe nezáleží. Dôležité je, že takýto jednoduchý recept vznikol. :)

Na prípravu potrebujete len polotvrdý polotučný syr Raclette, podľa ktorého sa volá samotné jedlo. Na obrázku nad článkom ste si mohli všimnúť, že jeden spôsob topenia je na špeciálnych "lopatkách", vložených pod grilom. Syr sa nakrája na hrubšie plátky a nechá sa roztaviť. Podľa chuti si ho môžete osoliť, okoreniť, alebo dochutiť červenou paprikou. Keď je syr roztavený jednoducho ním prelejete zemiaky, ktoré ste predtým uvarili v šupke, alebo grilovanú zeleninu či chlieb.


Druhý spôsob je pomerne rovnaký, až na to, že sa taví celý bochník syra a postupne sa oškrabáva. (obrázok dole)



Sama som Raklet nefotila, tak zdroje obrázkov sú tu a tu.